Geschiedenis

Basisschool "Pieter Wijten" is gestart in 1970. In het jaar 1986 heeft een fusie plaatsgevonden met de in dezelfde wijk gelegen Rk.Basisschool Burg. Moonen. De Pieter Wijtenschool dankt zijn naam aan de Waalwijker Pieter Wijten.

Pieter Wijten werd geboren op 20 september 1839. Hij leidde een stil en teruggetrokken leven. Hij woonde in een groot herenhuis in het centrum van Waalwijk. Hij was een rijke bierbrouwer en had geen naaste familie. Met politiek bemoeide Pieter Wijten zich niet, ook niet met gemeentelijke aangelegenheden. Wel steunde hij alle mogelijke doelen. Zo schonk hij grond aan de broeders van de St. Jansparochie, bekostigde het koperen dak van de St. Janskerk en mede door zijn goede gaven werd de inmiddels gesloopte oude Antoniuskerk werkelijkheid.

Ook voor katholiek lager onderwijs heeft Pieter Wijten zijn verdiensten gehad. Dankzij hem werd de St. Petrusschool gebouwd, de eerste Katholieke Lagere School voor jongens in Waalwijk.

Pieter Wijten stierf op 12 februari 1920 en schonk zijn bezittingen aan de Waalwijkse kloostergemeenschap. Gezien zijn betekenis voor de Waalwijkse (katholieke) geloofsgemeenschap is besloten de in 1970 opgerichte school naar hem te vernoemen.